Alla inlägg den 19 september 2009

Av Surfer - 19 september 2009 21:17

Jag kan hålla med natur vännerna när de skriver angående Gotlands kommun när det gäller ”Magiska Gotland” .


Det ligger ett enormt värde i att även i fortsättningsvis hålla Gotlands magiska kuster fria från bebyggelse. Det är tragiskt när de kommunala företrädarna inte förstår vilken tillgång Gotlands natur och Kulturlandskap utgör. Det nu aktuella förslaget till översiktsplan Bygg Gotland måste lyfta fram de unika värden som finns på ön och göra klart hur dessa ska kunna bevaras och utvecklas i samklang med samhällsutvecklingen.


Och inte som företagaren Kölenstjärna, ett riktigt bottennapp, stänga av stranden på Brissund. För han har fått för sig att han är allsmäktig.


Det magiska Gotland är inte att sitta plastbungalow på stranden. Det magiska kan i stället vara att bo någon kilometer upp och kunna vandra ner till den oexploaterade stranden genom ett levande kulturlandskap, njuta av strandängens alla fåglar och växter, känna frihet från buller, och uppleva rymden, havet och ljuset.


Läs och lär Pigge! Magin sitter inte i plasten! När ska han fatta det, det magiska som har dragit hit turister är det genuina. Inte piggeland eller andra avarter.



Kommunen skriver: det gotländska kustområdet har av tradition en stor andel bebyggelse. Detta är helt enkelt inte sant. Av tradition lade man gårdarna en bra bit från kusten, men ordnade små fiskelägen, där det passade för att klara husbehovsfisket. Stora delar av strandområdena var utmark som användes till betesdrift. Den strukturen vill vi behålla.


Är det Skalman eller klintbooom som skrivit detta om att stärka Hemse med att bo längs kusten!!??? Ja, fattar man inte att man ska betala hyra när man sålt av sitt fastighetsinnehav och hyr av Vasallen, att det kostar pengar (skattemedel inbetalat av Gutar från sina löner). Kan man nog skriva något så korkat som det nedan.


Kommunen har en snedvriden fokusering på att bygga vid kusten. Hur kan exempelvis kustboende stärka Hemse eller Roma? Att det behövs attraktiva boendemiljöer håller vi med om, men lämna kustzonerna utanför. Det som kortsiktig girighet förstör nu kommer inte att kunna återställas av nästa generation.

 

Vi vill inte att det byggs arenahall och bostäder på södra hällarna. Vi vill bevara Hällarna obebyggt som ett strövområde och att kommunen utreder vad det skulle innebära att göra området till Nationalstadspark. Det viktigaste är att det finns och blir en grön oas, inte skyddsformen.

Här finns det flera olika naturtyper från skog till hällmark, klint och strand. Det finns sällsynta växter, bland annat alvararv, gotländssolvända och balkanoxel.

Ekokommun Gotland har möjlighet att bli ledande i utveckling av den gröna staden som tar hänsyn till människors behov av ren luft och tilltalande miljö. I dagsläget finns det bara en nationalstadspark i landet, den i Stockholm. Visby kan få den andra och det skulle innebära ett obebyggt grönområde i en världsarvstad, med en historisk miljö. Därtill en klintkust som är extremt ovanlig och som kan bli lika spännande och välkänd siluett som Kapstadens taffelberg eller Rios sockertopp. Du kan hjälpa till att få kommunens företrädare att inse detta.


Jag tycker att ALLA som läser detta som naturskyddsföreningen skriver ska gå med och göra sin röst hörd!

Maila, skriv brev eller ring in medborgarförslag! Tills dessa puckon fattar vad de gör med vår ö!

Ett gigantiskt sommarland eller ett turist reservat enligt det man kan se på Fuerteventura eller Grand Kannaria. Är det de vi vill se?

 

NEJ NEJ NEJ!

 

//C

Ovido - Quiz & Flashcards