Senaste inläggen

Av Surfer - 7 juli 2009 21:01

Lyckan av att klippa gräs!
Ja, finns det något lyckligt med det? Ja jag kan tycka det! Även om jag tycker att det tvång som trädgårdsarbete kan innebära, kan lyckan över att få se resultatet av en fint klippt grön yta vara outsäglig.
Samtidigt som mitt motstånd kan vara otroligt stort till att gå ut och sätta mig på Husqvarnan.
Men det kan också vara skönt och avstressande att sitta där varv efter varv, runt på det gröna gräset. Och med det enda att tänka på att följa kanten på det oklippta gräset.
Stressen rinner av en i samma takt som grässtråna faller ner i mattan och göder de strån som står kvar.
Och tänk er vilken dubbel lycka, att komma hem och ha axlarna vid öronsnibbarna och få sätta sig på klipparen och se gräsytan bli jämn och vacker och samtidigt inte behöva tänka på jobbet. Känna hur axlarna intar en naturlig ställning i samma takt som slagen med klipparen över gården avverkas.


//C


Av Surfer - 2 juli 2009 06:34


Kollektivtrafik…

Så här skriver DN 090701.
Allt fler väljer kollektivtrafik
Publicerat i dag. 14:29
Fler och fler svenskar väljer bort bilen. På ett år har vi rest 32 miljoner fler resor med kollektivtrafik. Populärast är det att ta bussen.
Bussresor står för mer än halva av ökningen. På ett år har svenskarna gjort 18 miljoner fler bussturer, visar en undersökning från SIKA.
Likaså reser alltfler med tåg. Under perioden ökade tågresorna med nio miljoner.
2008 gjorde vi också tre miljoner fler tunnelbaneresor. Totalt har kollektivresorna ökat med tre procent.
Våra resor i kollektivtrafiken har ökat i nästan alla län. Mest ökade resandet i Värmlands län med 24 procent. I Östergötlands, Kalmars, Skåne, Hallands, Västra Götalands och Dalarnas län har resandet ökat med fem procent.
Stockholmarna är de som reser mest, de står för 55 procent av landets resor. Tvåa kommer de som bor i Västra Götalands län med 18 procent. På tredjeplats är skåningarna som står för 11 procent av landets resor.
De flitigaste resenärer gör också de kortaste resorna. I Stockholm är en resa i medeltal sju kilometer. I Västra Götaland är siffran nio kilometer. I dessa fall handlar det ofta om arbetspendling.
Stockholmarna utmärker sig även med att göra flest resor. Förra året gjorde invånarna 347 resor var. De som bor på Gotland reser bara 21 resor var per år.
Samtidigt som kollektivresandet har bilvit populärare kostar det också mer pengar.
År 2008 var utgifterna för kollektivtrafiken 29 miljarder kronor – hälften kom dock tillbaka genom intäkter. Kommunerna och landstingens kostnader för denna trafik ökade samtidigt med 57 procent.
Svenskarna reser mer kollektivt. Mellan år 2007 och 2008 ökade resandet med kollektivtrafik med tre procent, motsvarande 32 miljoner fler resor. Det visar en sammanställning som Statens institut för kommunikationsanalys tagit fram.
GA 090701
Dåligt kollektivresande på Gotland

Inget län i Sverige har så låg andel resenärer med kollektivtrafik, visar rapport.
Men skillnaderna är stora mellan olika landsändar.
Allra störst ökade Värmlands län med 24 procent, vilket innebär en ökning med 2,5 miljoner resor.
Flest antal resor per invånare, 347 stycken, gjordes i Stockholms län, medan Gotlands län låg lägst med 21 resor per invånare.
På Gotland märks heller ingen ökning i bussåkandet. Ingen förändring alls faktiskt, enligt rapporten.
Gotland märker ut sig
Att Stockholm har flest antal resor per invånare är inte konstigt, med tanke på hur utbyggd kollektivtrafiken är där.
På samma sätt påverkar förstås kollektivtrafikutbudet på Gotland i motsvarande riktning: mindre utbud ger färre kollektivresor per invånare.
Men helt tjänar inte detta som förklaring till att Gotland ligger sist, det finns andra län som också har förhållandevis litet utbud men som har fler kollektivtrafikresenärer än vad Gotland har.
Samtidigt är det så att gotlänningars resor är i medel cirka tre gånger så långa som stockholmarnas.
Kostar mest
Om gotlänningar är sämst i landet på att åka buss så finns det ett motsvarande samband där mellan vad busstrafiken kostar i förhållande till biljettintäkter.
Medan den genomsnittliga kollektivtrafikresan i Sverige till drygt hälften bekostas av verksamhetsintäkter så är det på Gotland så att skattebetalarna får bekosta 78 procent av kostnaden. Det är högst i landet. Ingenstans står bidragen för så stor andel av totalkostnaden.

 
Allt detta är inte så svårt att förstå. Om man som jag gör bor mitt på ön, norr om Visby, kan jag inte åka till och från jobbet med mindre än att jag cyklar minst 7 km en gång om dagen. Och dessutom vänta ca 2 timmar varje dag.
Och detta för en färd på 18 km!
Men på det sätt politiker och styrande för kollektivtrafiken resonerar sker ett misstag, så som att det måste finnas en ”arbetarbuss” dvs. den som förr gick till det numer kraftigt strypta Arla, Farmek samt det numera nedlagda LM Eriksson.

De finns inte kvar eller antalet arbetare där bör inte få styra busstrafiken för övriga på ön!!!!!

De som jobbar i Visby numer tillhör ofta tjänste sektorn…arbetare, visst men vi behöver inte vara på jobbet 07.12 utan vid 08.00 Vi slutar inte 16.13 utan 17.00 till 18.00 Men bussarna går enligt LM:s tider!!


Undrar varför buss åkare på Gotland är så få??


Kostar för mycket, tänker GA! Det måste vara skrivet av en som aldrig åker buss eller bor på landsbygden. Det fungerar inte med tidtabellen och de arbetstider som råder, bussavgångarnas täthet är också avgörande.


//C 

Av Surfer - 1 juli 2009 07:09

Medborgargarde V/S Stazi


Igår 2009-06-30 pressenterade rikspolischefen tillsammans med länspolismästaren i Stockholm, ett koncept av medborgarutbildning som stärka polisen. För mig låter det mera som ett medborgargarde eller spioner.
De skulle få en utbildning under (7) sju kvällar där 1:a hjälpen, konflikhantering och en viss utbildning ang. ”lag och ordning” skulle ingå.


De skulle finnas tillhands vi tillfällen i samhället under större händelser som ”Almedalsveckan” för att titta och se. För att om det händer något rapportera, inte ingripa fysiskt. För mig känns det som angivare likt de Stazi utnyttjade i Östtyskland.


Hur rättssäkert kommer detta att bli, vi kan inte i dag garantera att polisens jobb utförs på ett rättssäkert sätt. Och de har genomgått en högskoleutbildning under lång tid. Där de dessutom varit föremål för en granskning innan och under utbildningen!


Kan man vara säker på att dessa hemgjorda spioner inte utbildar sig i fel syfte, det finns alltid de som känner sig kränkta och vill ”ge igen”!


Nej Polisen får nog se till att rensa i sina egna led så att rasister, våldsbenägna och skjutglada får hjälp med sina åsikter och handledning. I syfte att få dem till att bli bättre poliser. Medborgare ska inte sättas in som angivare, då kommer det snart bli som tidigare i Östtyskland. Har vi inget att lära av historien?


Men som jag skrivit tidigare, är detta ett utspel från polisen för att signalera till politiker att de behöver mer resurser i form av nya poliser?? Vem vet, jag vet dock att detta förslag låter riktigt illa i mina öron. Och det är illa om det skulle finnas allvar bakom det!

//C

Av Surfer - 29 juni 2009 06:58

Miljöpartiet och moderaterna i samarbete snacka om en ohelig alllians!

De ska jobba med invandring i syfte att stärka invandarnas värde. Och på något sätt få dom att återvända till sina hemländer efter en tid här, när vi inte behöver arbetskraften längre.

Brain drain för att inte drenera u-länder på välutbildade de skulle komma hit och jobba en tid för att sedan återvända till sina hemländer. I och för sig en bra tanke men det känns konstigt. Jag tror inte att man återvänder till ett u-land om man blivit van i-landet.

Detta utspel känns som ett utslag av starten på valrörelsen…röstfiske? Eller helt enkelt ett utspel med anledning av starten på Almedalsveckan.

Men hur är det igentligen….finns inte allt detta redan här? Det finns otroligt stora mängder med invandrare redan. De har säkert en massa kunskap men har de fått chansen, eller är det så att det som gör att de inte får komma till är begränsningar i språket.

Men 1+1är väl 2 i Iran också? Jag tror att det finns en mängd liknande jämförelser man kan göra. Läkare, människokroppen ser väl lika ut i afrika, innanför skinnet?

Ska vi inte se hur vi ska ta vara på de krafter som finns i landet innan vi börjar bjuda in nya invandrare och kanske lurar dom att tro något?

 

De som finns här, för det heter ju att taxicaffisar är doktorer eller som Betner säger ” att det ska vara så dj-a svårt att köra taxi i Malmö!”

Kan det vara så, att om man nu har skaffat sig en utbildning. Att man inte kämpar för att få utöva det då, i det nya landet? Eller slår vi sönder all ambition på grund av språkbarriären?

 

Myt eller sanning, men hur ligger det till? Är det så att tunnelbane förare är doktorer

Se upp för dådrarna….

Eller??

Har träffat på människor som kan en massa saker. Men doktorer ..jag vet inte men…det Kan vara sant kanske

//C

Av Surfer - 23 juni 2009 21:34

Gotlands kommuns ekonomi

Hur kan man driva en kommun där man plötsligt får lättnader av ett försäkringsbolag och detta gör att underskottet bara blir 22 miljoner!!!!1

 Var och en av oss som har en familjeekonomi vet att om man inte har penga, drar man ner på saker familjen ska göra. Men det gäller inte Gotlands kommun!

Man ser att det blir ett underkott med dryga 30-40 miljoner och får en gåva...mer eller mindre..från ett försäkringsbolag.

Och i samma tidning läser jag att de beslutat att vaccinera gotlands befolkning mot svininfluensa...för det fasila priset av 8 miljoner!!!

Och fick sedan höra att kommunens politiker är på bussresa i Ryssland...vad kostar det???


I dagens GA står det å här:


I dagarna kom beskedet att Gotlands kommun får tillbaka 6 382 000 kronor sedan Sveriges kommuner och landsting, SKL, beslutat att återbetala en miljard kronor till sina medlemmar.
Gotland betalar årligen drygt 3,3 miljoner i årsavgift till SKL, för information och service, så som juridisk kompetens.
- Vi betalar två avgifter, dels som primärkommun, dels som landsting, så vi får tillbaka dubbelt nu, säger kommunens ekonomidirektör Göran Gyllenkrok.
Återbetalningen kommer lägligt för Gotlands kommun, som väntas gå med rejält underskott både i år och kommande år.
- Den bidrar till att minska vårt prognostiserade underskott med drygt sex miljoner kronor. Det finns inga förbehåll för hur pengarna ska användas, de går rakt in i kassan, säger Göran Gyllenkrok.
I torsdags beslutade också styrelsen för AFA försäkring, där kommunen är kund, om en sänkning av försäkringspremier. För Gotlands del rör det sig om en kostnadsminskning på 16 miljoner kronor, enligt ekonomidirektören Göran Gyllenkrok.
Tillsammans med återbetalningen från SKL innebär det att kommunens beräknade underskott 2009 minskar från minus 48 miljoner kronor till minus 26 miljoner.
- Det går in som en extraordinär post, säger Göran Gyllenkrok.





och ang influensasprutor:


Senast klockan 10 i går förmiddag måste tillverkaren ha besked för att man ska hinna få fram vaccinet under hösten. Det blev snabb diskussion i nämnden och en beställning i tid. För tolv miljoner kronor får kommunen två doser per person, vilket är vad som krävs för att man ska ha fullt skydd mot den nya influensan A/H1N1.

Vem ska betala?
Något leveransdatum har man inte fått, men från att vaccinet levererats har det en hållbarhetstid på 18 månader.
- Vi räknar med att kommunstyrelsen ska gå in och betala det här. Och vi har inte bestämt ännu om vaccinet ska vara avgiftsbelagt eller inte. Den frågan är öppen, säger P-O Jacobsson (C), ordförande i nämnden
De tolv miljonerna fördelas på 7,5 miljoner för själva vaccinet och resten till löner för dem som ska hålla i injektionssprutorna. Dessutom åtgår en del pengar för att informera gotlänningarna.





Av Surfer - 22 juni 2009 21:42

Lycka
Vad är det, är det samma känsla för alla?

För mig kan det vara så olika, ena dagen kan det vara det där lilla, som kan ske i vardagen.

Till en annan dag när man kan bli lycklig av ett ögonkast från den som står en närmast.

För att en annan dag bli outsägligt lycklig av en liten ny människa på 2 år som tar en runt fingret och går med en till fåren.


Lycka för mig är också att lägga tigern tight i en kurva och känna hur kraften biter i asfalten och hur fartvinden spolar runt huvudet.
//C

Av Surfer - 21 juni 2009 11:45

Piggevagnar.

Vilket kvallitetsboende som vår entrepenör erbjuder på snäckscamping. Titta på bilden och jämför med husvagnsreservaten i England och USA. Och detta skulle vara en så viktig handelsvara för turistgotland så att om herr Pigge inte får tillstånd för ytterligare 9 vagnar är han tvungen att ta till maktmedel för att visa hur viktigt detta är. Och med det menar han att inte göra om Slite camping till det han lovat i och med att han fick överta campingen. Han är ju den STORE entrepenören!!!

För mig blir trailertrash en verklighet.


Civilkurage
Ja vad är det, för mig är det att alla har vi ett ansvar att ”sätta ner foten” och markera att detta är inte rätt. Men vågar vi det, skulle inte tro det!


Hur har det blivit så?
Jag tror att det är för att vi är rädda för vad som kan komma, kan komma någon form av repressalie. Man skall vara medveten om att, det kan vara gäng eller personer som INTE har samma referensramar som vi delar. Till det kanske man ska tillägga att det kan vara frågan om personer, som innan psykiatrireformen skulle suttit inspärrade.


Det vi gör i stället är att vi står och tittar på och inte vågar göra något. Vi förfäras över vad som sker. För att sedan återvända med en blomma, ett ljus eller en bild på den som drabbats. Vi sitter på fikarasten och samtalar om händelsen. Och då förfäras, men när vi råkar ut för det, gör vi ingenting!


Vad ska vi göra för att återta civilkuraget? Jag vet inte men det känns lite hopplöst. Se vad som hände på Öland i midsommar helgen. Två gäng tar sig till Köpingsvik för att slåss, varför? Varför kan man inte, om man nu ska slåss, använda nävar och inte knivar? Men som jag skrivit förut om, ungdomar beväpnar sig! Och det som hänt i helgen på Öland visar på att det är en verklighet, och en verklighet som vi kommer att få se mer av!


OM VI INTE SÄTTER NER FOTEN OCH MARKERAR ATT DETTA ACCEPTERAR VI INTE!! Om vi vågar.

//C

Av Surfer - 19 juni 2009 09:43

Ja nu är det synd om en entrepenör igen! Dessa villavagnar som jag skrev om tidigare, har nu blivit föremål för ett vite på 3 miljoner om de inte tas bort.

Guuuud vad hemskt! Ja jag var lite ironisk ;-) Och som ledaren för det företag som måste flytta sin kuverteringsverksamhet från Visby medeltida innerstad till Ljungby, hotar nu husvagnsägaren att han minsann ska flytta allt till en kommun som har vett att uppskatta hans entrepenörskap. Och jag tror att det gör han nog rätt i. Han måste tänka på sin hälsa, tror att han har lite högt blodtryck nu.


Så här kommenterar han beslutet i Gotlands tidningar:


Miljonvite gör Pigge rasande

- Tre miljoner i vite per år är helt orimligt! Det knäcker företaget och då får det konsekvenser för våra andra satsningar på Gotland.
Pigge Werkelin är mycket upprörd.
Han har precis fått besked om att Snäcks camping förelagts ett vite på en kvarts miljon kronor i månaden för olovliga villavagnar och stugor.

Striden om villavagnar och stugor på Snäcks camping går vidare.
Under utredningen om den överklagade detaljplanen för området upptäckte personal från Boverket för en dryg månad sedan att det fanns fem villavagnar för mycket jämfört med bygglovet.
Och åtta av de stugor som det tidigare fanns tillfälliga bygglov för används för uthyrning, trots att de numera bara får användas som förråd.

Sätter ned foten
Byggnadsnämnden anser sig nu tvingad att sätta ned foten och kräver dels att de fem villavagnarna tas bort, dels att de åtta stugorna plomberas.
Det ska ha skett senast den 15 juli, annars faller ett vite på 120 000 kronor för villavagnarna och 128 000 kronor för stugorna ut. Tillsammans 248 000 kronor. Varje påbörjad kalendermånad.

Räknas som svartbyggen
Till det kommer att byggnadsnämnden beslutat om både byggnadsavgift och tilläggsavgift på sammantaget 187 000 kronor för de 13 objekten, eftersom de räknas som svartbyggen.
De rekordhöga vitena har satts utifrån uppgifter om vad det kostar att hyra stugorna och vagnarna.
- Stugorna annonseras för boende på nätet trots att de bara får användas som förråd, säger stadsarkitekt Carin Johansson.

Följer reglerna
- När det gäller svartbyggen är det bara att följa reglerna. Det finns inget utrymme för tyckande, säger Lars Thomsson (c), ordförande i byggnadsnämnden.
En som tycker är däremot Pigge Werkelin, delägare i Snäcks camping. Han blir mycket upprörd när han får reda på byggnadsnämndens beslut.

"Helt orimligt"
- Det blir tre miljoner kronor i vite för ett år. Det är helt orimligt! Det måste vara det högsta vite som dömts ut på Gotland. Och då pratar vi om husvagnar och uthyrningsstugor - på en camping!
- Det här kommer att knäcka Snäcks Camping, och det är grunden för den andra verksamheten på ön så det kommer att få konsekvenser för dem, säger Pigge Werkelin.
Så det innebär att satsningen på till exempel Slite Strandby är i fara?

- Just i dag känns det så. Men man ska inte ta beslut när man är upprörd, och jag brukar kunna vända på saker och ting, säger Pigge Werkelin.
Han klandrar kommunen för den uppkomna situationen.

Kommunens fel
- Vi har blivit lovade sedan länge att detaljplanen skulle vara igenom. Men nu har ju Boverket sagt att planen är för dålig. Varför har det här tagit sex år? Det är kommunen som har satt oss i den här situationen.
Pigge Werkelin förklarar också varför det inte bara är att stänga stugorna och ta bort vagnarna.
- Vart ska människorna som vi hyrt ut till ta vägen? Anläggningen är full - vi håller redan på att fylla den till nästa års politikervecka.




Ja vart ska dem ta vägen!??? Som jag ser det är det företagets problem, som hyr ett boende som de INTE har tillstånd till!

Hade det varit en Svensson som gjort så, hade det bara varit att ta hatten i vacker hand och göra som myndigheterna bestämt! Men inte ovan nämda företagare!


Men när man inte får som man vill, hotar man och kör med utpressning.

Om man skulle bli företagare och entrepenör, kan ju inte vara så svårt, det är ju bara att hota och köra med utpressning, då får man som man vill!!!



//C

Ovido - Quiz & Flashcards