Direktlänk till inlägg 25 september 2009

Thoooooomsson

Av Surfer - 25 september 2009 20:53

Miljonerna seglar förbi Gotland


Ja nu är det så!!!! Thoooomsson har slagit till!

Hur kan man väga Kryssningskajen mot Arenahallen på Hällarna!

Fan, vi ska ju leva här på ön, då framstår arenahallen för mig som ett korkat alternativ. Hur kan man ens väga dessa mot varandra. Det är väl en logik som inte vi innevånare kan förstå, för vi har väl inte den helhetsblicken som Thoooomsson har!


I dagens GA står det:


Ny kaj vägs mot kostnader för arenahall

Det blir färre och färre kryssningsfartyg som vill stanna till i Visby. Det finns långt gångna planer på en kryssningskaj, men de planerna står och väger mot kostnaderna för den planerade arenahallen.
- Vi kan inte dra på med så många projekt på samma gång, säger byggnadsnämndens ordförande Lars Thomsson (C).


Kan det bero på att Thooomsson är så het på att få kalla arenahallen Thom peng pung. som gör att han är så på!??

Det är ju enorma värden som seglar förbi ön, om vi INTE ser till att skapa förutsättningar för att dra in stålar till ön.

Jag tvivlar om en arenahall kan dra in dessa pengar till ön och skapa förutsättningar för fortsatt välfärd på ön.


Redan nu är det illa nog, se vad GA skriver i dag:

Antalet kryssningspassagerare i Visby har halverats, från över 60 000 förra året till 36 000 i år. Mycket av minskningen beror på att fartygen blir allt större, och de stora fartygen kan inte anlöpa Visby hamn. I stället ankrar de på redden. När det är hård vind kan besökarna inte heller landstiga med barkasser. Då blir besöket inställt och Visby går miste om kryssningsturisterna ombord.
I går skulle 811 passagerare på kryssningsfartyget Albatross ha gått i land, men det blåsiga vädret gjorde att de ändrade sina planer och hoppade över Visby.


811 personer som inte går i land! Låt säga att de spenderar 1500:-/person, vi blev BLÅSTA på

1 216 500:- på grund av att Thooomsson inte kommit till skott! Det är bara vid ETT tillfälle tre årslön för en handelsanställd!

Räknar man sedan vidare 1500:-x250000 personer....ja hur många årsanställda är det? Lägg sedan till de räkneexempel enligt nedan.


Seglar förbi
Johan Stenberg, skeppsmäklare på Carl Ekman AB, står på kajen och ser miljonerna segla förbi.
- De kommer inte tillbaka om vi inte bygger en ny kryssningskaj, säger Johan Stenberg.
Förutom de summor som passagerarna spenderar när de går i land, genererar kryssningstrafiken stora intäkter till kommunen. Ett fartyg betalar hamnavgifter och passageraravgifter när det lägger till i Visby, och är det ett stort kryssningsfartyg landar summan på över 120 000 kronor. Pengar som går direkt in i kommunkassan.
- Vi står vid ett vägskäl nu. Om vi vill ha kryssningsfartyg till Visby i fortsättningen måste vi bygga en ny kaj. Men jag tror att de planerna står och väger lite mot planerna på en ny arenahall, det finns nog inte pengar till båda, säger Johan Stenberg.

Sista kryssaren
Medan GA talar med Johan Stenberg kommer säsongens sista kryssningsfartyg in i hamnen. Det är National Geographic Explorer, ett mindre fartyg med 116 passagerare ombord, varav de flesta är amerikaner. Kaptenen ombord, Oliver Kruess från Tyskland, berättar att han hade problem med att anlöpa Visby hamn när han var här med ett större fartyg för fyra år sedan.
- Det blåste så hårt att fartyget var som fastnaglat mot kajen. När vi till slut lyckades ta oss ut törnade vi mot en hamnbyggnad och orsakade smärre skador. Så jag vet hur lurigt det kan vara i Visby hamn, säger Oliver Kreuss.
Det finns två förslag till bygget av en ny kryssningskaj. Det ena läget är utanför den norra piren och det andra är nedanför den södra piren.
- Vi har förordat det södra alternativet eftersom det innebär att man får dubbel kapacitet, man kan lägga till med två fartyg samtidigt, säger Mats Eriksson, hamnchef i Gotlands kommun.

190 miljoner
Enligt de förstudier som två konsultföretag arbetat fram, beräknas kostnaden för att bygga en kryssningskaj söder om hamnen till 190 miljoner kronor, medan kajbygget utanför den norra piren skulle kosta 145 miljoner kronor.
Tekniska förvaltningen har fått i uppdrag att söka EU-stöd eller annan möjlig delfinansiering för projektet. Hos kommunstyrelsen begär man 400 000 kronor i tilläggsanslag för att inleda en ansökan enligt miljöbalken.
- Vi väntar på beslut i kommunstyrelsen, och jag hoppas att de tar upp det redan i sitt oktobermöte, säger Mats Eriksson.




Kan satsningen på en kryssningskaj betala sig på sikt?
- För att vara ett kommunalt projekt i den här storleksordningen ser detta ut att ha en god intjäningsfaktor, om man ska uttrycka sig försiktigt.
Lars Thomsson (C), kommunalråd och ordförande i byggnadsnämnden, menar att man inte kan räkna med att kryssningskajen betalar sig.
- Man kan inte investera 190 miljoner kronor och räkna hem det i intäkter från hamnavgifter och liknande, det är inte realistiskt. Det här är en väldigt tung investering.
Nyligen har kommunstyrelsen fattat beslut om att garantera 17 miljoner kronor om året för driften av den planerade arenahallen i Visby.
Hur väger ni kajbygget mot satsningen på arenahallen?
- Vi har ju en begränsad ekonomi och vi kan inte dra på med hur många stora projekt som helst på samma gång. Så det är klart att satsningen på arenahallen väger in. Men på sikt är det klart att om vi ska vara kvar som kryssningshamn så måste vi bygga en ny kaj, annars är vi borta från den marknaden.



Det verkar som att det blir "Thom peng pung arena" som gäller! Den kommer säkert generera enorma summor pengar!!!!

eller blir det Thom peng pung i gotlänningarnas plånbok?



//C


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Surfer - Lördag 3 feb 22:59

Hej! nu har jag gått igenom ett förhållande som sambo i 7-år Vid en av våra gräl fick jag insikt att från hennes sida var dettta inte ett riktigt förhålllande utan hon lät mig vara kvar för sin egen bekvämlighet. detta har gjort mig väldigt syn...

Av Surfer - 19 december 2018 22:44

Hej! Nu är man här igen, jag är inte arg. Inte ledsen, bara djup, som vanligt. Jag har en massa människor som står ut med mig. Tack för att ni gör det. I förra torsdagen dog en av mina gamla kollegor, fy tysen, nu fick jag 60-års frossa. Fan ...

Av Surfer - 21 september 2017 09:40

det pratas och skrivs så mycket om ohälsa. Folk har ångest, panik ångest, deprimerade tittar man i FB är det INGEN som kan erkänna att livet suger och man undrar hur man ska ta sig igenom dagen. Det kan man läsa om i bloggar bakom obskyra psedonymer....

Av Surfer - 21 september 2017 08:04

Nassar marcherar i Göteborg! Polisen gör inget!!!!!!!!!!! Justitieminister och stadsminister gör inget! Tycker att en anstädighetsgräns passerats, hade det varit jag hade MJ blivit inkallad, jag och avkrävt en förklaring varför dessa individer som ...

Av Surfer - 4 september 2017 06:33

Kan inte låta bli att fundera över alla de artister och mediakändisar som valsar runt i media. Nu drar Biggest loser igång, vem är med där, jo A B. Hon har väl varit med i ALLT, det som saknas är väl Farmen och Robinson. Gråtit sig fram efter var...

Ovido - Quiz & Flashcards