Alla inlägg den 18 juli 2009

Av Surfer - 18 juli 2009 09:14

Ja då sitter man där med tidningen, lite skumögd och ögnar igen rubrikerna. Kisar lätt då glasögonen är på ”fel” ställe! Men vad ser jag!? Att en fastighetsägare som har en bostad norr om Visby längs stranden byggt en uteplats vid vattnet.
Ja just det, han är ju en företagsledare. Vad är det med dessa företagsledare? Har dem någon form av ”gräddfil” i livet. Den här mannen har då anlagt en ”uteplats” nere vid stranden. Stensättning, betongplatta, trappor och en brygga!!!!
En varnlig knegare, Svensson eller Karlsson, som råkat ha en strandnära tomt skulle aldrig komma på iden att göra så här. Än mindre eftersom de säkert inte har ett privat kapital att göra det. Eller ett företag som kan inrätta det och i bokföringen ställa upp det som markförbättring eller infrastruktur åtgärder. Och dra av det som en kostnad för inkomstens förvärvande.
Nej Svensson och Karlsson, fattar att om man bor på ett ställe där det råder strandskydd, spelar det ingen roll om min tomt går 3 mil ut i vattnet, jag får inte stänga av stranden för passage eller bad.


Men det sunda förnuftet gäller inte ”feint folk”!


Läs vad som stod i dagens GA!   
Han anser sig ha rätt att anlägga en uteplats helt nära strandlinjen och har låtit gjuta en betongplatta som fungerar som uteplats.
Där finns solstolar och en grill, en trappa och i vattnet har stenblock använts för att forma en brygga. Allt måste väck senast den 1 september.
På platsen råder strandskydd. Länsstyrelsen vänder sig mot att förändringarna som gjorts, påverkar allmänhetens möjligheter att fritt ströva längs stranden i enlighet med allemansrätten.
"Hans tomt"
Markägaren hävdar å sin sida att hans tomt sträcker sig en bit ut i vattnet och att han därför har rätt att bygga och förändra på det sätt som skett.
Han menar att det inte alls behövs någon dispens eftersom allmänheten inte har tillträde till platsen.

Ja vad säger man
Det finns många markägare som äger stränder, berg och skogar men omfattas av allemansrätten. Men de stänger inte av eller anlägger inte skrytverandor! De knegar på för att betala fastighetsskatt för att kunna äga dessa markområden.

//C

Ovido - Quiz & Flashcards