Alla inlägg den 18 juni 2009

Av Surfer - 18 juni 2009 06:23

Nu blev det lokalt igen! Hur kan man från ett stort företag tro att det går att utöva utpressning för att få som man vill!

Det som är riktigt tragiskt är att i ena vågskålen är det 15 personers heltidarbete och i andra företagets inställning att de bara skall ta bort en medeltida mur. Vilket ingen instans godkännt!

Så här står det i dag i den gotländska pressen, läs och begrunda.


 Dystert besked till 15 på Payex

Tvingas sluta när arbete läggs ut på ett företag i Ljungby

I tisdags och i går fick de besked, de 15 personer som under hösten tvingas sluta sin anställning på Payex i Visby.
- Sorgen är naturligtvis stor hos dem som drabbas. Samtidigt tycker de att det känns bra att ha fått ett besked före semestern, säger Therese Johansson, personalansvarig på företaget.


Skälet till att 15 personer varslas om uppsägning är som GT tidigare har berättat att länsstyrelsen sagt nej till företaget att ta bort en gammal underjordisk mur. Det gör att Payex inte kan bygga ut sin print- och kuverteringshall under jord i sina fastigheter i Visby innerstad.
- Vi har lagt massor av tid och energi under flera år på att kunna expandera, bland annat genom att köpa fastigheter i innerstan.
Och eftersom vi tidigare fått ta bort medeltida stenar och byggt ut hallen flera gånger så blev det ett omstörtande besked, säger Payex koncernchef Krister Fingal.

Osäker framtid
Det arbete som gjorts i hallen läggs nu istället ut på ett företag i Ljungby i Småland. Gotland förlorar ytterligare 15 arbetstillfällen och de som nu förlorar jobben går en osäker framtid till mötes.
Det är de 15 tjänster som operatörer i print- och kuverteringshallen som försvinner från Payex.
Men det är inte detsamma som att just de personer som arbetar där blir uppsagda.
- Vi måste ju ta hänsyn till lagen om anställningsskydd och turordningsregler, säger Therese Johansson.
Det är ungefär halva arbetsstyrkan i hallen som få gå, övriga omplaceras till andra arbetsuppgifter inom Payex i Visby. Det innebär i sin tur att 8-9 andra får lämna sina jobb.
I tisdag informerades de operatörer i hallen som kommer att sägas upp. I går fick de övriga som berörs sina besked.
- Det handlar inte enbart om anställningstid, utan även om att ha kvalifikationer för de arbetsuppgifter man får vid en omplacering, säger Therese Johansson. Det här är en sorgeprocess, mest för dem som förlorar jobbet men även för övriga drygt 400 anställda.

Anställd i nio år
Av de 15 som nu kommer att sägas upp har den som jobbat längst varit på Payex i nio år. Åldrarna varierar mellan 25 och 50 år och uppsägningstiden är mellan tre och fem månader.
- Sådana här processer är aldrig lätta, men vi har försökt att göra det så smärtfritt som möjligt, säger Krister Fingal.

Tog beskedet hårt
Många tog beskedet hårt och den som behövde det fick gå hem efter det personliga samtalet. Men tanken är att de ska arbeta under uppsägningstiden.
- Vi har representanter för Trygghetsrådet på plats tisdag till och med torsdag. De ska hjälpa dem som nu blir arbetslösa att slussas ut i arbetslivet eller till en utbildning, berättar Therese Johansson.

Flyttas successivt
Verksamheten i print- och kuverteringshallen flyttas successivt över till Småland med start i oktober. Vid årsskiftet ska den delen av Payex vara avvecklad på Gotland.
Krister Fingal säger att företaget kämpar för att vara kvar på Gotland, men att det kan bli svårt för Payex att expandera i Visby innerstad i framtiden.
- Går förslaget till fördjupad översiktsplan för Visby igenom blir innerstaden ett museum. Och då kan det bli svårt för oss att bedriva verksamhet i Visby innerstad  Men dra åt helevete! Som jag skrivit tidigare, om jag inte får som jag vill, straffar företaget Gotland! Två-åringsmentalitet!Och det är ju otroligt konstigt att man HELT plötsligt kan printa sina kuvert och kuvertera allt i LJUNGBY! Jag hoppas att många som använder företaget till sina betalningar drar sig ur detta samarbete, man vet ju inte vad som kan hända. VD kan ju få magont en dag och avskeda resten av personalen! //C
 
Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards